May 15, 2012

Schimbari, variante violente

Vroiam sa scriu ceva mai vesel despre cum a fost prin Costa Brava, dar voi lasa pentru alta data, intrucat atentia momentan imi este retinuta (intr-o mica masura ca sa fiu sincer, dar tot se directioneaza si in acea directie) de apropierea alegerilor.

Cred in democratie, in puterea unui popor de a-si decide soarta. Cred ca omul de rand poate face o schimbare, si cred in puterea exemplului. Nu cred insa ca se aplica vreuna in Romania. Sau poate prima se aplica, intrucat un popor isi decide singur soarta, in cazul de fata defavorabil. Sunt optimist si ma gandesc serios ca poate ar trebui si eu sa particip la viata politica dubioasa a acestei tari. Ca primar, presedinte, dar cred ca mai bine as fi dictator, nu de alta, dar uneori democratia nu functioneaza. Uneori trebuie impuse niste schimbari cu forta bruta si vazand daca rezultatele sunt bune sau proaste. Prin democratie se ajunge la pareri pro si contra de cele mai multe ori, si la noi oricum toate se rezolva naiba stie cum, ca logic si prin pareri pro si contra nu cred ca se ajunge. Nu de alta dar altfel n-am avea atatea legi tembele.

Ca sa nu lungesc inutil vorba, am cateva idei pentru o Romanie mai frumoasa, mai curata, mai civilizata:

- Construirea si investirea masiva in inchisori si in politisti cu simt de raspundere, care sa alerge, sa prinda si sa si bata infractori daca este nevoie. Spiritul infractionist autohton nu se lasa cu nimic mai prejos la prezenta legii, asa ca o serie de represalii violente si publice ar fi binevenite cred eu. Intre acestea as enumera tratamente preferentiale pentru violatori (tintuiti dezbracati in piete publice cu scop de linsare public organizata prin pietre si alte arme naturale si biodegradabile), hoti (pentru fapte clare si demonstrabile de dimensiuni rezonabile, inclusiv pentru delapidari si alte manarii ce presupun practic furtul - amputari spontane efectuate nemedical), criminali (din nou pentru fapte clare si demonstrabile - spanzuratoarea), si sa nu uitam de spagi (inchisoare cu ani buni, mai putin pentru fapte grave, gen spagi pentru obtinerea de arme de foc, caz in care ar fi inchisoare pe viata minim), si alte fapte marunte.
Ce ne facem cand o sa geama puscariile pline ochi? Pai forta de munca, munca silnica in folosul comunitatii, gen sapat, vopsit, tencuit, treburi simple si de amploare, ca sa nu mai zic de curatat strazi, parcuri, sapat in mine si asa mai departe.

- Investirea intr-un fond sanatos autonom de energie si caldura regenerabila si sanatoasa atat pentru oameni cat si mediu. Asa zisa energie verde. As include insa aici si energia atomica in care as investi masiv. Reintegrarea mediului defrisat (unde ar intra bineinteles si o legislatie extrem de dura pentru astfel de activitati ilegale, incluzand si popularele amputari nemedicale, pentru efect maxim eventual folosind chiar drujbe), si subventionarea masiva a pamantului agricol cultivat, astfel incat orice petec sa fie folosit la maxim. Subventionarea pentru incurajare a agriculturii de subzistenta (prin acordarea de materiale necesare - seminte macar).

- Curatarea temeinica. Insemnand ecologizarea si reintegrarea in circuitul agricol (sau construibil pentru orase,sate) a spatiilor nefolosite sau lasate in abandon sub forma de gropi de gunoi adhoc. Amendarea sanatoasa (inclusiv inchisoare) pentru poluare, aruncare si stocare de deseuri in spatii neamenajate special in acest sens. Amendarea pe loc a oamenilor care arunca pe jos orice (incluzand chistoace de tigara, seminte, flegme si alte componente organice), inclusiv cu munca in folosul comunitatii. Eradicarea maidanezilor (sa nu discriminam, nu vorbesc doar de caini, ci si pisici, parcagii si tiganii neproductivi) prin mijloace de sterilizare si dare spre adoptie (in cazul tiganilor ca sa nu fiu prea dur si sa solicit eutanasieri as apela la centre de reeducare si ingrijire, gen casa de copii varianta pentru adulti, in care sa isi poata si castiga traiul lucrand acolo). Amendarea severa a locatarilor care arunca deseuri pe geam (cu totii cred ca am vazut cel putin odata in viata asa ceva, oameni care isi arunca gunoiul direct pe geam, cu tot cu sticle, resturi putrezite si orice altceva contine un gunoi). Investirea intr-un sistem foarte eficient de salubrizare al orasului, incluzand modificarea (pe langa construirea, ca in unele locuri din mareata noastra Capitala nici nu exista) cu orice cost a retelei de canalizare pentru adaptarea la conditii reale de exploatare (nu infundari dupa fiecare ploaie). Amenzi severe pentru cetatenii respectabili care arunca deseuri din masina.

- Eficientizarea sistemului rutier, prin binecunoscutele autostrazi, modificarea intersectiilor prin butoane de comanda pentru pietoni pentru fluidizarea traficului. Amplasare de sensuri giratorii in intersectii nu foarte solicitate. Sincronizarea reala a semafoarelor pentru o fluidizarea traficului. Amenzi severe pentru opriri neregulamentare (inclusiv pentru masini de politie) si pentru incalcarea flagranta a legii (din proprie experienta in medie din 10 masini la o trecere de pietoni se opresc 3), crearea unei devizii a statului care sa se ocupe de ridicarea si blocarea masinilor abandonate, parcate neregulamentar, care sa aiba bunul simt de a anunta proprietarul.

- Sustinerea si incurajarea intreprinzatorilor (indeosebi din industria productiva) prin diverse facilitati fiscale si logistice. Regandirea si eficientizarea sistemului de impozite si taxe, prin condensarea acestora in cateva taxe simple si eficiente. Nu intru in detalii ca nu ma pricep, dar ca idee ma deranjeaza sa am in pretul benzinei taxa de drum, impozit auto, si taxa de drum achitata separat. Mutarea intregului efectiv bugetar in cladirea Casei Poporului in cazul Bucurestiului (poate asa ar si colabora mai usor, si in plus ar elibera o gramada de cladiri frumoase. Daca stau sa ma gandesc ar fi chiar foarte fezabil, parcarea subterana fiind din cate stiam foarte mare, si spatiul interior folosibil al cladirii este imens. Asa s-ar putea si demonta toate trezoreriile si multe alte institutii disparate si aruncate te miri pe unde).

- De unde bani pentru toate aceste investitii si subventii? Din amenzi! Amenzi proportionale cu veniturile, amenzi peste amenzi aplicate serios si riguros. Lipsa de bani pentru amenzi? Munca in folosul comunitatii! Si o lege care chiar sa fie aplicate, intr-un mod cat se poate de public si transparent.

Of, as vrea si eu sa schimb ceva in tara asta...

No comments:

Post a Comment